Utbildning

Tips på distanplugg

Det är inte helt lätt att börja plugga hemifrån när man är van att gå till campus varje dag. Därför har vi samlat några tips som kan hjälpa för att få mer rutin och förhoppningsvis göra distansstudierna lite bättre och lite enklare.

 1. Vakna i tid på morgonen
  Det är lätt att ta sovmorgon när man inte måste rusa till skolan men att komma upp i tid innan man sätter sig för att plugga kan ge dig chansen att komma igång ordentligt och ge rutin. Man behöver en startsträcka innan man kan koncentrera sig så gå upp i tid istället för att sitta halvsovande vid skrivbordet.
 2. Skapa rutiner
  Att skapa rutiner eller hålla fast vid de gamla rutinerna gör att du lättare kan hålla dig till vad du faktiskt ska göra om dagarna. När du går upp, klä dig som att du ska till en föreläsning och gör allt du brukar göra för att komma in i rätt mindset. En ny rutin kan vara att ta en kort promenad på morgonen innan du börjar och en efter att du slutat för att sätta tydliga gränser för när du börjar och slutar med pluggandet.
 3. Planera din vecka 
  Distansstudier kräver lite disciplin och något som kan hjälpa med det är att planera sin vecka i en kalender, ett excel-ark eller vad du nu vill använda. Sätt timmarna på papper och kolla vad du behöver plugga, när du har rast och vilka möten du har.
 4. Ta pauser 
  Planera in pauser för att inte råka sitta och plugga 8 timmar i sträck. Efter så många timmar kommer du inte kunna få in något i huvet om du inte pausar. Håll tiden genom alarm, appar eller äggklockor. Det mesta funkar.
 5. Planera mat
  Det är ibland rätt trevligt att kunna ställa sig vid spisen och laga mat samtidigt som man pluggar men att ständigt laga mat till lunch tar tid och i vanliga fall har du ju bara en timme lunch innan en ny lektion börjar. Det kan därför vara smart att göra några matlådor till veckan som du bara kan slänga in i micron när du har lunch. En positiv effekt av distansläget är att du har mer lunchtid för du slipper också stå i micro-kön
 6. Träna 
  Vardagsträningen minskar rätt mycket när man inte cyklar eller promenerar till campus som vanligt och många gruppträningar och gym har tillfälligt stängt ner. Att röra på sig hjälper hjärnan att fokusera och hjälper dig hålla igång. Se till att hitta något du kan göra mellan pluggpassen för att röra dig. Youtube har många bra träningsvideos för korta pass du kan göra i ditt sovrum. Du kan också promenera, dansa framför spegeln i 10 min, göra armhävningar eller städa (förvånansvärt bra träning att skura golv) för att bara nämna några saker.
 7. Separera studier och fritid
  Om du kan, bestäm en plats som endast är för studier. Då kan du lämna allt som har med plugg att göra när du är klar för dagen och behöver inte känna att studier och fritid blandas för mycket. Det blir också en rutin att plugga när du sitter just vid den platsen och inte lika svårt att börja jobba igen.
 8. Umgås och plugga på distans
  De flesta av oss behöver hjälp med studierna ibland och i vanliga fall brukar man ju plugga med sina klasskompisar eller kurspolare. Det här är ju inte lika enkelt på distans men genom videosamtal och andra sociala plattformar kan man plugga tillsammans och också få lite trevligt umgänge i rasterna. Några plattformar som används flitigt just nu är Zoom, Google hangouts, Microsoft Teams och Discord.
 9. Håll ditt schema
  Rätt självklart men se till att hålla tiderna då du inte får de naturliga avbrotten som man får när man pluggar på campus. Har du sagt att ditt gruppmöte ska ta slut en viss tid eller att du ska kolla på en föreläsningen en annan tid är det bra att hålla det. Det hjälper dig att hålla koll på att du ska ta rast och få en jämn arbetsbörda. Om saker drar över hela tiden eller om du fastnar i en uppgift länge kan du kolla över schemat och se om det borde optimeras.

 

 

Det här var de tips vi i Kårledningen tyckte var bra men det finns många andra saker som kan hjälpa så sök runt lite så kanske du hittar något som passar dig bättre. Ta hand om dig och kom ihåg att tvätta händerna!